vineri, 9 februarie 2018

Mosii de iarna


In fiecare an, in ziua de sambata dinaintea duminicii Infricosatoarei Judecati, anul acesta, sambata, 10 februarie, crestinii ortodocsi din Romania ii pomenesc pe cei trecuti la domnul. Conform traditiei populare, aceasta sarbatoare este numita si „Mosii de iarna” sau „Sambata mortilor”. In aceasta zi in biserica sunt pomeniti oamenii care nu au avut parte de slujbe randuite la inmormantare.
Conform datinilor stravechi, sufletele mortilor vin in aceasta zi pe pamant, in timp ce credinciosii dau de pomana mancare gatita pentru ca spiritele sa ii ocoleasca.
In aceasta zi obiceiul cere sa se dea de pomana pe langa nelipsita coliva, nelipsite bucate si preparate gatite. La mormintele rudelor oamenii trebuie neaparat sa aprinda cel putin doua lumanari, care au rolul de a incalzi sufletele mortilor.
Mosilor de iarna li se mai spune si Mosii de piftii si sambata piftiilor. In aceasta zi se impart si piftii.
De asemenea, se obisnuieste ca in aceasta zi sa nu se lucreze. Toate femeile care nu tin cont de acest avertisment sunt pedepsite sa tremure precum piftia si sa li se intoarca pomana data. Mai mult, aceasta zi trebuie respectata cu sfintenie pentru a te feri de nebunie.
Dupa sambata mortilor, cum li se mai spune, urmeaza Lasatul Secului de carne si in saptamana permegatoare se mananca numai oua, lapte, branza si peste pana se implineste Numinica Izgonirii lui Adam (18februarie) cand se lasa sec si de aceastea si incepe Postul Mare al Sfintelor Pasti.


Sursa foto: Intrernet

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu