Pelerinajul meu pe ruta Prahova - Ilfov - Bucuresti de vineri, 23 martie am decis sa vi-l povestesc in patru parti.
partea IContrar sfatului metereologilor de a nu pleca la drum, strazile fiind in riscul de a fi inchise la orice ora. Am plecat dimineata la 06:25 pe un cod portocaliu, viscolind si spulberand zapada. Cu ajutorul Domnului am pornit la drum cu autocarul in pelerinaj, promitand cu mult timp inainte ca vom fi prezenti in fata icoanei Maicii Domnului de la Manastirea Ghighiu, judetul Prahova, una dintre cele mai vechi icoane cu Maica Domnului din tara.
Primul nostru traseu a fost catre satul Ghighiu, judetul Prahova, avand ca obiectiv Manastirea Ghighiu. Pe drumu am aflat ca strada pe care trecusem cu 30' inainte fusese blocata. In orasul Targoviste, drumul pe care ne aflam se mai usurase de omat, se intreverdea carosabilul, desi fulgii de nea inca mai pluteau prin aerul rece al atmosferei. Cum am iesit de pe A1, viscolul si-a mai sleit din puteri. Conform graficului, soferul autobuzului trebuia sa faca un popas de 30'. Am stabilit ca stationarea sa fie la primul Peco, pentru ca si oamenii sa poata cobora si dezmorteasca. Toate benzinariile erau mici si neancapatoare, ale micilor inteprizatori. Nu avea loc de parcare un autocar de 45 de persoane. In final am gasit locul de stationare.
Am ajuns cu greu la destinatie, datorita traficului ingreunat de zapadfa ce s-a abatut peste noi la finalul lunii martie. Cred ca am intarziat pe traseu aproximativ 2 h.. Manastirea Ghighiu, dateaza de la sfarsitul secolului al XVI-lea.
Am putut vedea Icoana Maicii Domnului, numita si Maica Domnului Siriaca. Vestita Icoana Facatoare de Minuni, daruita in anul 1958 de Episcopul Vasile Samantha de Sergiopolis din Siria. Iata de ce i se mai spune Maica Domnului Siriaca.
Din interior se putea auzi sunetul cald al turlei Schitului din judetul Prahova. Unele icoane sunt vindecatoare de boli si maicutele maicutele de acolo au fost martorile multor minuni ce au avut loc aici. Ne-am inchinat lor si am fost binecuvantati de catre preot.
In interiorul schitului se afla o troita unde se gaseste susurul unui izvor. De la aceasta apa multi oameni s-au vindecat de boli. De la acest izvor Manastirea si-a luat hramul "Izvorul Tamaduirii". Biserica mare a manastirii nu am pututo vizita, fiind in renovare.
Aici a luat loc finalul vizitei noastre la Ghighiu si pelerinajul a continua.
va continua
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu