Nicolae Ceausescu, |
Trecand peste ruinele carer pot fi zarite oriunde in tara, astazi vreau sa vorbim despre asa zisele minuni ale lui Ceausescu. Imagini impunatoare ale cladirilor au facut inconjurul in presa internationala.
Multi considera ca Nicolae Ceausescu avea ambitie, curaj si nebunie duse la extrem. Cele mai impunatoare constructii au fost realizate in Epoca de Aur, cu eforturi din partea populatiei (clasei muncitoare).
Cele sapte minuni, cum sunt ele numite de presa din strainatate
Casa Poporului (Palatul Parlamentului)
Este conform Worlsd Records Academy, cea mai mare cladire administrativa de uz civil si casuprafata, cea mai scumpa si cea mai grea cladire din lume, detinand un triplu record.
Intre anii 1978 - 1979, dupa devastatorul cutremur din 1977 a avut loc un concurs pentru reconstruirea Bucurestiului, care a durat patru ani si a fost castigat de Anca Petrescu, o tanara arhitecta.
La munca au fost folositi militari in termen, astfel costurile au fost minime.
Proiectul de reconstruire a Bucurestilor cuprindea ridicarea cladirilor: Palatul Parlamentului - Casa Republicii, Ministerul Apararii Nationale , Casa Radio, Hotelul Mariott - Casa de Oaspeti, Casa Academiei Romane, Parcul Izvor si Bulevardul Unirii - Victoria Socialismului.
Transfagarasanul
Este Drumul National 7 C (DN7C) care leaga regiunea Munteniei cu Transilvania. in prezent Transfagarasanul este obiectiv (traseu) turistic, fiind deschis in lunile de vara, dupa cum permite conditiile meteo acceseu pe traseul montan.
Canalul Dunare - Marea Neagra
Construirea canalului a inceput in anul 1949. O parte a muncitorilor folositi erau detinuti politici si membri ai unor minoritati religioase. In 1955 lucrarile au fost sistate, dar s-au reluat in 1976. Inaugurarea canalului a fost pe 26 mai 1984. Au fost turnate 5 milioane mc de betoane.
Metroul
Din 1975 au inceput efectiv lucrarile de constructie, desi in anii 1936 - 1940, cand s-au facut ample lucrari de modernizare in Bucuresti, se pusese problema construierii unei linii de metrou, pentru a usura transportul inrtr-o capitala care se aglomera din ce in ce. Prima linie, M1, a fost inaugurata pe 16 noiembrie 1979, intre statiile Timpuri noi si Semanatoarea.
Barajul Vidraru
Constructia barajului a inceput in anul 1961.
Barajul a fost umplut la capacitate maxima abia in 1965. Astfel s-a nascut Lacul de Acumulare Vidraru, asezat intre muntii Fruntii si Ghitu. Cand a fost finalizat, barajul se situa la acea vreme pe locul 8 in Europa si pe locul 20 in lume.
Casa Radio
Casa Radio a ramas o cladire neterminata din Bucuresti. Construirea a inceput inainte de 22 decembrie 1989. Trebuia sa fie Muzeul National de Istorie a Republicii Socialiste Romania. Astazi este unul din cele mai mari proiecte propuse spre dezvoltare in capiotala. Oare cand se va termina aceste lucrari incepute in epoca comunista!
Dupa parerea mera aceasta ambitie a lui Nicolae Ceausescu, de dezvoltare a patriei, ar trebui sa fie atent studiata de alesii Neamuklui Romanesc. Faceti un exercitiu de imaginatie si ganditi-va cine si cand a construit ultima cladire, fie si un bloc cu patru etaje!
Poate voi fi acuzat de nostalgie comunista, dar Ceausescu a fost un mare patriot. Pentru el nu conta sacrificiile, ci prosperitatea tarii. De aceea a avut si multi dusmani...
Sursa Foto: libertatea.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu