joi, 29 noiembrie 2018

Traditii de Sfantul Andrei

     Sfantul Andrei se sarbatoreste in fiecare an pe 30 noiembrie. Este considerat ocrotitorul romanilor care a audus crestinismul pe meleagurile noastre.



     Graul se pune la incoltit in seara Ajunului Sfantului Andrei. Graul este un simbol al belsugului, al prosperitatii, atat in traditia folclorica cat si in cea religioasa.
     Graul se pune la incoltit in casa intr-un vas cu deschidere vasta in pamant si se poate pune atat in vata cat si in burete. Dupa ce se seamana, se imbiba cu apa. Este recomandat ca vasul cu grau pus la incoltit sa fie pastrat la lumina si sa stea intr-o camera luminoasa. Daca graul tine pana la Craciun, inseamna ca anul este roditor.


     Sfantul Andrei este un fel de Halloween romanesc. Poptrivit credintei pagane, in noapteas dintre 29 si 30 noiembrie - spiritele malefice se dezlantuie. Aduc boli, necazuri, chiar si calamnitati naturale.

     Crestinii isi ung in aceasta seara usile si ferestrele pe la case, grajduri si cotete, potrivit traditiei.


     Tot de Sfantul Andrei crestinii aduc crengute din fiecare ramura de copac in case, le pun in apa si la fel ca si in cazul graului pus la incoltit, daca infloresc pana la Craciun, vor avea un an bogat.


 
     Pe aceasta cale va urez si eu tuturor purtatorilor numelui Ocrotitorului Romaniei, Sfantul Andrei, sa va ocroteasca in fiecare zi si sa aveti parte de multa sanatate, pace si iubire. La multi ani cu impliniri si momente frumoase in viitor!

    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu