luni, 24 iunie 2024

Rămase amintiri

     Căldură mare! Pe 3 sud Est și pe Connect-R căldurile îi inspirau la melodii pe *bandă rulantă*. Întodeauna am avut hobbyul amintirilor și încă persistă. Dacă ar fi să scriu despre copilărie, aș scrie zilnic dar nu, o să rămăn la capitolul tradiție, încă un hobby al meu.

     Depinde de generația voastră dar aceste călduri mă face să-mi amintesc de Paparuda copilăriei. După cum merg lucrurile niciodată nu v-oi mai vedea-o și era un ritual la fel de drag inimii mele cum este călușul. Paparuda era un ritual la care participau numai copii, în special fetele. Cum pe ei nu mai intereseaza nimic, nici cu obiceiurile de sărbătorile de iarnă nu mai vin... Călușul e dus mai departe de generațiile noastre încă...

     Despre Paparuda copilăriei am mai scris, protestez și nu mai scriu nimic atât timp cât totul e în van. O fac doar de amorul artei! În general Paparuda se facea în prag de secetă  în iunie iunie și august.

     O sărbătoare zonală, de aproximativ X ediții și la noi în Orașul Costești, Județul Argeș, e Focul lui Sumedru. O serbare cămpenească dată în jurul focului. O să vorbesc despre ea la momentul oportun, ce am vrut să spun, din căte am observat, e singura sărbătoare locală către care se îndreaptă tineretul.



             

Călușul de Rusalii pe plaiurile Argeșene

     În unele zone ale țării în perioada Rusaliilor, are loc Călușul, un obicei Românesc și popular. În multe dintre părțile locului călușul are portul sau dansul său. Astăzi vreau să ne limităm strict la tradiția populară  de pe plaiurile Argeșene.

     Poate mulți dintre noi nu mai cred în aceste ritualuri, dar ce e frumos și ne încântă sufletele de bucurie, parcă îl face binevenit și ne face și pe noi să întinerim totodată. Se spune că are ca scop istorioa credinței și istoriei religioase.
     Puține sunt tradițiile păstrate în Argeș dar Călușul în perioada Rusaliilor colindă gospodăriile oamenilor pentru bunăstarea casei și se spune că jocul popular a reușit să dăinuie strigoii și ielele de peste veacuri.
     Ceata de Călșușari este formată obligatoriu din fix 9 (nouă) membrii, dar cel mai în vârstă este Vătaful, care-și conduce ceata spre jocul ritualic. Însă în suită este și un rebel numit Mutul, un personaj ilar. Acesta creeaza un pamflet, spre amuzamentul cetățenilor ce vin să vadă spectacolul. Favorit al Zeului Dacic se spune ca poate ajuta o femeie să rămănă gravidă sau căsătorește fetele nemăritate.
     Obligatoriu ceata are un steag care are valențe tămăduitoare: grâu pentru belșug, pelin care tămăduiește toate bolile, usturoi care alungă strigoii, buisuioc și ciucuri roșii pentru dragoste. 
     Poate mulți nu mai cred in acest obicei, totuși el e așteptat, întreadevăr odinioară era mai multă lume, dar și ei veneau pe stradă și se făceau auziți prin celebrul strigăt *Hăi, Hăilășa* care alungă spiritele rele numai la auzul acesteia. Pentru mine e un ritual așteptarea Călușarilor, mai ales că sun și buburia de a-l putea vedea amn de an. 
     P.S. Spune lumea ca, Călușul nu mai e ce a fost, important e că #noiducem tradiția mai departe.