vineri, 5 ianuarie 2018

Boboteaza

Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători, atât pentru creştinii ortodocşi, cât şi pentru cei catolici.
La români, ziua de Bobotează cuprinde motive specifice sărbătorilor de Crăciun. Astfel, în unele zone se colindă. In tradite fetele daca pune un fir de busuioc sub perna, isi poate visa ursitul. Tot astazi, este o zi prielnica pentru farmece si descantece. Este ceea ce se spune din traditie, suntem in anul 2018, n-ar trebui sa mai credem in vise, ci doar in Dumnezeu.
Boboteaza reprezintă, de fapt, sărbătoarea dedicată botezului Domnului în apa Iordanului.
În această zi, de Bobotează, există tradiția conform căruia preoții sfințesc toate apele din care oamenii vor lua, mai apoi, pentru a stropi gospodăriile, casele și animalele, păstrând restul apei în sticle, pentru leac.
În satele și orașele traversate de râuri există obiceiul ca preoții să arunce crucea în apa înghețată, iar tinerii curajoși au datoria de a o scoate la mal. Se spune, conform tradiției și credinței, că cel care va face asta va avea parte numai de bine și va fi ferit de toate bolile.
Dupa Boboteaza nu se spala hainele sapte zile, deoarece apele sunt inca sfintite.
În ziua de Bobotează bătrânii spun că dacă vremea e frumoasă, atunci anul va fi bogat în pâine și pește.
Dacă la Bobotează vremea a fost rece, atunci după ieșirea cu „Iordanul" se va înumia, iar dacă vremea a fost caldă, atunci se va înăspri.
De obicei, in jurul unde se sfinteste apa trebuie sa die o fantana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu