joi, 28 februarie 2019

Moşii de iarnă 2019. Pe ce dată se pomenesc morţii. Ce obiceiuri sunt şi ce se dă de pomană

     Biserica noastră a rânduit sâmbăta ca zi de rugăciune pentru cei morţi, precum şi anumite zile de peste an, în care ducem colivă la biserică şi dăm pomelnic pentru toţi cei morţi ai noştri. Aceste zile de obştească pomenire sunt numite "Sâmbete" sau "Sâmbetele morţilor" când se fac pomeniri cu Sfântă Liturghie şi anume:


     -sâmbăta lăsatului sec de carne pentru Postul Paştelui (Sambata Mortilor sau "Mosii de iarna");
     -sâmbetele din săptămâna a 2-a, a 3-a şi a 4-a din Postul Paştelui;
     -sâmbăta dinaintea Rusaliilor (Sâmbăta morţilor sau a Moşilor, sau "Moşii de vară");
     -lunea sau marţea după Duminica Tomii (Paştile Blajinilor)
la Praznicul Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august);
     -în sâmbăta dinaintea sărbătorii Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril (zis Sâmbăta morţilor sau "Moşii de toamnă")
     -Joia Mare (Joi Mari) din Săptămâna Sfintelor Patimi.
     -sâmbăta dinaintea Rusaliilor (Sâmbăta morţilor sau a Moşilor, sau "Moşii de vară");     -lunea sau marţea după Duminica Tomii (Paştile Blajinilor)la Praznicul Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august);     -în sâmbăta dinaintea sărbătorii Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril (zis Sâmbăta morţilor sau "Moşii de toamnă")     -Joia Mare (Joi Mari) din Săptămâna Sfintelor Patimi.


     


     Mosii de iarna. Ce sunt si ce se da de pomana?



     Putine obiceiuri se mai pastreaza. La noi in zona Munteniei nu avem atat de multe ritualuri. În fiecare an, în sâmbăta premergătoare duminicii Înfricoşătoarei Judecăţi – ziua în care se lasă sec de carne pentru Postul Sfintelor Paşti, Biserica Ortodoxă face pomenirea celor trecuţi la cele veşnice. Pentru că mulţi creştini au murit pe neaşteptate şi fără pregătirea sau fără pocăinţa necesară, Biserica face mijlocire pentru toti aceştia, ca să se bucure de fericirea vesnică.
     Pentru acest Praznic se pregătesc toţi creştinii, după posibilităţile materiale, fie că sunt săraci sau bogaţi fiecare după posibilităţi. În ziua praznicului se sfinţesc la biserică vin, colivă şi prescure, precum şi pachetele de mâncare pregătite pentru a fi împăţite după slujba de pomenire, săracilor de la biserică, vecinilor şi persoanelor sărmane întâlnite pe stradă. Astfel păstrăm legătura cu cei care dragi trecuţi dincolo, prin slujbe de comemorare, prin rugăciuni, prin milosteniile pe cei care familia le face pentru cei adormiţi.
     Pe lângă obişnuitele articole care se dau de pomană, vin, colaci, colivă, astăzi în mod special se dau de pomană sarmale. În unele zone ale ţării de Moşii de iarnă 2019 se fac piftii şi se consumă în aceaşi zi, iar ce nu se consumă se aruncă.


     Ritualul de odinioara:


     In aceasta zi se avea grija ca mormintele sa fie bine ingrijite.
     În zonele rurale bătrânii povesteau despre sufletele morţilor care vin în această zi pe pământ şi sunt îmbunat cu mâncarea oferită de pomană.


     PS Si la noi in zona se mai imparte mancare gatita si piftii. Mosilor de iarna li se mai zice si Mosii de piftii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu