joi, 28 februarie 2019

Povestea martisorului

     Mărţişorul este considerat simbolul primăverii, iar pe 1 Martie este sărbătoarea românească a primăverii, prima zi din luna martie, ne bucurăm de revenirea la viaţă a naturii dăruind flori şi mărţişoare. 



     Iniţial, mărţişorul era o monedă din aur sau din argint, la care se ataşa o sfoară făcută din două fire răsucite (unul roşu şi altul alb). Mai mult, există credinţa conform căreia această amuletă aduce noroc şi fericire. Fetele îl purtau timp de douăsprezece zile la gât, după care il prindeau in par si-l ţineau astfel până ce înflorea primul pom (de obicei, până la sfârşitul lunii martie), iar cu banul isi cumparau cas, pentru ca fata sa fie frumoasa si alba. În unele zone, scopul purtării Mărţişorului este să-ţi apropii soarele.  Dăruind un mărţişor este ca şi cum ai dărui o fărâmă de soare.

     El se poartă de la 1 Martie până când se arată primăvara, se aude cucul cântând, până înfloresc cireşii ori trandafirii, până vin berzele sau rândunelele. După, mărţişorul nu se aruncă, ci se leagă de un trandafir sau de un pom înflorit, ca să ne aducă noroc.

     Sursa: internet

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu