În unele locuri traditia se mai pastreaza si astăzi. E adevarat, din păcate, în multe locuri, acest ansamblu de conceptii, datini care statornicește istoricește locul. Odinioara aceste evenimente se numeau și târguri. Erau celebrele Iarmarocuri, care acum au luat denumirea de bâlcui, dar popular este cunoscută de târg.
Să ne amintim de opera AMINTIRI DIN COPILĂRIE, la Humulesti, când Nica se ducea la Iarmaroc cu celebra pupăza din tei si amuza oamenii. Din păcate nu am prins acele vremuri când aveau loc tărgurile pline de amuzament si calitatea operelor de artă. Vă pot doar depăna amintiri din vremeaurile de demult apuse, ale copilăriei mele.
Cum magazinele erau în majoritatea timpului închise sau nu se găseau toate bunătățile, atunci ieșeam cu toții, de la mic la mare îmbrăcând straie de sărbătoare, era puzderie de oameni, de nu puteai arunca un ac. Perechile umblau țanțoșe ținându-se de braț și mergeau să bea câte un țap de bere și să mănânce mici cu muștar.
Atunci era bucuria copiilor, odata pe an ieșeau și se bucurau de farmecul târgului. Erau amețiți numai de euforia creeată în jur. Bătrânele tiribombe sau comedii, cum le spuneam eu. Cu călușei pentru cei mici și erau cu lanțuri pentru cei mai mari și pentru adulții puși pe distracție. O serbare câmpenească în toata regula.
Imi amintesc nelipsitele gogoserii care nu se mai gasesc și astăzi prin bâlciuri. Halvita a fost inlocuita cu Nuga, un înlocuitor, care nu mai e același. Spun asta pentru că am vrut să-mi aduc aminte de gustul copilăriei și l-am incercat. La fel sa întamplat și cu ciubucul. Dacă gogoșerii mai gasim prin oraș, cocoșeii și găinușele din zahăr ars au disparut cu desavârșire. Pâna și acele mingiute sferice facute din rumeguș și imbrăcate în hârtie creponată, pe care le agățam cu un zgârci, astfel ne jucam cu ele un fel de dute-vino și o prindeam iar in mană. Nici acei celebrii calșușeri din plastic!Doar tiribombele au mai rămas și turta dulce în diferite forme, micul și berea. Pâna și batranul tap a dispărut sau sa comercializat.
Acum intrăm atât de des în magazine și se găsesc de toate, încât vechiul iarmaroc a devenit neinteresant, trecatorii vin doar să se relaxeze saubunicii cu copii. Atunci era cum sint azi Zilele Orașului, o singura dată pe an.
Felicitari celor care #duc tradiția mai departe, actualizată saui nu! Vremurile trec și totul se schimba. totul e să pastrăm inocența copiilor intactă, deși e greu cu tehnologia de azi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu