Sâmbata pe 19 iunie, înainte de Duminica Rusaliilor sunt Moșii de Vară sau Sâmbăta Morților, cum mai este această zi cunoscută în popor, sărbătoare dedicată pomenirii morților.
Biserica face pomenirea morților, rugându-se pentru ei prin rugăciunile și cântările înscrise în slujba zilei, pentru ca ei să se bucure de darurile Sfântului Duh, a cărui pogorâre este sărbătorită Duminica următoare.
Biserica îi numește pe cei trecuți în viața de dincolo *adormiți*, termen care are înțelesul de stare din care te poți trezi, de trecerea dintr-un mod existent într-un alt mod existent. Hristos cuvântul adormit îl asociază cu învierea.
De Rusalii sau în sâmbăta morților se dau de pomană vase cu măncare de diferite feluri (depinde de zona în care ne aflăm). Evident, odinioară se dădeau vase din lut și linguri de lemn. Și acum e acest obicei, dar totul sa mai comercializat. Important este că #păstrăm tradiția. Ritualul de pomenire are loc mai ales în cimitire, unde momintele sunt curățate din timp iar lumânările ard întreaga perioadă în care se desfășoară perioada de pomenire și tămăiere a mormintelor.Fiind din Județul Arges #noi păstrăm tradiția și e un adevărat ritual de împărtțire pentru sufletul celor morți. Asta se întămplă mai în zonele Munteniei și Olteniei, dar dacă vorbim cu oameni din diverse colțuri ale țării, practic râd de noi păstrănd încă acest ritual pentru care ei nu vîd rostl, spunînd ca nu mai mănăncă morții.
Înțelerg ca cu toții tindem către emancipare, dar credința, unde ne/le este credința?
Sursa foto: https://www.hotweek.ro/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu