vineri, 23 iunie 2017

Sanzaienele sau Dragaica

Pe 24 iunie in fiecare an crestin ortodocșii serbează nasterea Sfântului Ioan Botezătorul, cel care la botezat pe Domnul Isus in apa Iordanului. In calendarul popular sărbătoarea este denumită Sanzaienele sau Dragaica, in functie de zona.
Noaptea de Sanziene este considerata magică - minunile sunt posibile.
Obiceiurile de S
anzaiene diferă de la o zona la alta.
Conform tradiției, Sanzienele plutesc in aer sau pe pământ in noaptea de 23 spre 24 iunie, canta si dansează, împart rod holdelor, înmulțesc animalele, si păsările, umplu de leac si de miros florile si tamaduiesc bolile si suferințele oamenilor. Spre deosebire de Rusalii, care sunt reprezentanții fantastic aducătoare de rele, Sanzienele sunt zâne bune, dar ele pot deveni si forțe dăunătoare, lovindu pe cei păcătoși cu vijelie si grindină, lăsând câmpul fara rod.
De Sanzaiene se întâlnesc practici si obiceiuri si ghiciri in agricultură.
In dimineata zilei de Sanzaiene, oamenii strang buchete de Dragaica, împletesc coronița si le aruncau pe acoperisul caselor. Dezdonamantul este un mit. Se consideră ca trăiesc mai mult daca coronița cade mai tarziu de pe casa sau va muri mai repede daca coronița aluneca spre marginea acoperișului. Fetele strang flori de Sanzaiene pentru noaptea sărbătorii. Mai sunt nenumărate traditii de Dragaica, dar ele diferă de la zona la zona.
Sărbătoarea Sanzienele care marchează mijlocul verii (pe 22 iunie avand loc echinoctiul de vara), e si momentul optim pentru culegerea plantelor de leac.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu