vineri, 18 mai 2018

Manastirea Inaltarea Domnului - Breaza, Prahova, cota 1000

    M-am plimbat intamplator. Desi nu era planuit (cele mai frumoase lucruri au loc pe nepregatite) telefonul a sunat in ultimul timp pentru a primi veste ca mai sunt doua locuri (fiind intodeauna insotit), in exursia pelerina organizata de Centrul Persoanelor  Varsnice "Sfantul Gheorghe", Costesti.
La ora plecarii (6:30), incepusera sa cearna norii fumurii, dar am fost cu masina personala pana la locul de intalnire, unde urma sa vina autocarul sa ne ia, la marginea orasului. Al doi-lea pelerinaj in acest an, cu ajutorul acestui minunat centru, joi, 17 mai, de Inaltarea Domnului, dupa cel organizat vineri 23 martie, prin Manastirile din judetul Arges, dupa ultima zapada ce s-a abatut peste Romania, la inceputul verii, cand nimeni nu se mai astepta. Pelerinaje cu intemperii, atunci zapada, acum ploaie, dar noi mergem cu Dumnezeu inainte.
    Ruta a fost la fel ca in primul pelerinaj, de pe autostrada (A1) Pitesti - Bucuresti, am trecut prin Targoviste si am traversat gaiestiul. Pe unde a trecut, aproape ca nu a plouat.... Prin Gaiesti a dat cati-va stropi. Acasa a plouat in prima parte a zilei.
    Prima destinatie a fost localitatea Breaza, judetul Prahova. O zona subcarpatica, deasupra albiei raului Prahova. Aici se afla Manastirea Inaltarea Domnului, la cota 1000, la 10 km de Sinaia. Initiativa ridicarii Manastirii apartine Angelei Cojocaru din Moroieni. In iulie 1994 a fost pusa piatra de temelie a bisericii. De atunci pana in prezent Manastirea a devenit o atractie turistica. Aici vin zeci de turisti care participa la slujbe religioase si rugaciuni.
     Manastirea are trei hramuri: al Inaltarii Domnului, Sfantul Ioan Iacob Romanul si al Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril. Dupa slujba la care am participat, corul a cantat cantece aduse lauda Domnului, apoi a avut loc o ceremonie in cinstea eroilor cazuti pe campul de lupta. Din data de 4 mai 1920 Sfantul Sinod al; Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), a hotarat ca Ziua de Inaltare sa se savarseasca si Ziua Eroilor. Nu mai era pastrata sarbatoarea de catre partidul comunist. Ziua a fost reluata si actualizatqa in anii 1999 - 2001. Dupa slujba la care am asistat, am fost invitati la hramul manastirii savarsit vineri. Urmatorul pelerinaj organizat va fi in luna august. Slujba a fost condusa de catre protopop al targoviste.
 
 Povestirea din pelerinajul 2 din anul 2018 va continua in patru parti, vizitand cinci Manastiri..
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu