duminică, 27 mai 2018

Trei zile de Rusalii - Traditia calusarilor continuua

mireasa inseala mutul din calus
     In perioada Rusaliilor in orasul nostru, timp de trei zile se joaca calusul. Este un obicei stravechi original din satul Zoprile, orasul Costesti, inca de pe vremea renumitului vataf  Dumitru Tudor -        Refu, traditie continuata si astazi de calusarul si coregraful Cristi Calin.
     Acesti calusari, de la tineri la cei mai maturi, ca vin din urma noi generatii care ne duc traditia mai departe, poarta costumul popular traditional cu mandrie si odata pe an colind satul si nu numai, in lung si-n lat, calcand pragul gospodariei oamenilor binevoitori si  gospodari. Prin jocul lor le aduc bunastare membrilor familiei si pentru sporul casei.
Jucarea usturoiului
     Mutul din calus si mireasa se aseamana cu personaje ilare din poveste ,avand la brau incins usturoi.
    Oamenii se strang din tot satul pentru a vedea calusul si masinile opresc din traseu, fiind o multime din alte zone care nu au vazut acest obicei demult, pentru ei fiind ceva interesant. Noi, cei din zona, il vedem mereu si tot suntem curiosi de ce prostii mai face mutul din calus, altfel ne pastram traditiile si le aratam si copiilor nostrii.
     La terminarea calusului, oamenii rup fiecare cate un manuchi de usturoi care a fost jucat in mijlocul. Nu inainte ca in hora sa joace toti copii si oamenii alaturi de calusari.
Mutul aduce "bradul pentru nunta
     Traditiile de Rusalii difera de la o zona la alta. Cea a calusului se pastreaza cu sfintenie in sudul judetului Argesului, in special in orasul nostru.

     In clip puteti vedea intrarea calusarilor in curtea gazdei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu