marți, 24 martie 2020

Buna Vestire(Blagovestenia)

  Obiceiuri, tradiții și superstiții de Buna Vestire, sărbătorită de români în 25 martie. Blagovestenia este praznicul in amintirea zilei in care Sfantul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare ca va naste pe Fiul lui Dumnezeu.

  Buna Vestire este prima sarbatoare confirmata în documente, dintre sarba­torile Maicii Domnului si este sarbatorita in fiecare an in perioada Postului Mare, fiind una dintre sarbatorile pentru care Biserica acorda dezlegare la peste, indiferent in ce zi ar cădea aceasta.


  De ce aceasta sarbartoare este prima a Maicii Domnului? 


  Buna Vestire este ziua cand biserica crestina sarbatoreste vestea adusa Fecioarei Maria de Arhanghelul Gavriil ca va naste pe "Fiul fara de samanta", Iisus Hristos.


  Sarbatoarea, fiind situată în imediata apropiere a echinocţiului de primăvară, când sosesc rândunelele şi începe cucul a cânta este denumită în Calendarul Popular şi Ziua Cucului sau Ziua Păsărilor. Buna Vestire (sau Blagoveştenia, cum se mai numeşte în popor) e o sărbătoare cu dată fixă (25 martie), de la care începe să curgă perioada de 9 luni – până la Crăciun – cât Maria l-a purtat în pântece pe Iisus. 


  De ce se numeste popular Blagovestenia?


  În Dicţionarul Explicativ al Limbii Române, BUNAVESTÍRE – s. f. Numele unei sărbători religioase creștine (25 martie). – format din bună + vestire (după vechea limbă slavă – blagovĕstenije)


     Sursa foto: https://www.romaniatv.net/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu