sâmbătă, 6 iunie 2020

MOSII DE VARA 2020

     In fiecare an, in sambata de dinaintea Duminicii Rusaliilor, se pomenesc mortii, zi ce mai poarta numele de Moșii de Vara. Pentru ca nici sarbatoarea Rusaliilor nu are o data fixa, nici Sambata mortilor nu are. Anul acesta, Mosii de Vara 2020 se vor praznui sambata, 6 iunie.


     Tot ce se da de pomana de Mosii de Vara trebuie sa fie nou si proaspat. De Rusalii se obisnuieste sa se imparta in vase de lut (cani, strachini) pictate cu motive florale. Inainte se imparteau vase din pamant(strachini, oale) si linguri din lemn, acum ne-am mai emancipat cu porteleanuri si boluri din sticla, doar trebuie sa tinem pasul cu trendul, important este sa #ducemtraditiamaideparte. De mancare se gatea orez cu lapte sau gris cu lapte. Traind intr-o epoca moderna, unde vedem ca oamenii renunta in a primi pomana, uneori se vede ce consuma omul si ce nu si multi prefera sa imparta fara acel orez sau grij traditional. Aceeasi traditie spune ca paharele sau canile sa fie pline. Scriu mai mult ce cunosc, sunt din Costesti/Arges, zona Muntenia.

     Ritualul de pomenire are loc mai ales in cimitire, unde mormintele sunt de dinainte curatate si impodobite , iar lumanarile ard intreaga perioada in care se desfasoara ceremonialului de pomenire. In unele zone geografice mormintele se impodobesc cu ramuri de tei sau nuc. Impacarea sufletelor mortilor si intoarcerea lor fara incidente in morminte depind de bogatia ofrandelor (pomenilor) si de respectarea ritualului.

     La mine in zona se imparte si a doua zi, in duminica Rusaliilor, dar de data aceasta pentru sufletele celor vii.

     Ce nu inteleg eu, e de ce acest ritual are loc tot la cimitir alaturi de sufletele celor morti. Parerea mea e, mortii cu mortii, vii cu vii.

     Sursa foto: https://jurnaluldearges.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu