duminică, 7 iunie 2020

Ritualul "Datul de-a suratul sau surata"



     Nu stiu cum este acest obicei, nici nu am auzit sa existe in alte zone, nici la noi in muntenia nu este  peste tot, dar in judetul Arges, asa am pomenit din batrani, de la bunicii si rudele noastre stramosesti. Astazi mai suntem cativa, nu cred ca cu totii pastram aceasta traditie, respectandu-se ziua ritualului specific.

     Orice strain care a sosit in prin zona este familiarizat cu acest obicei, desi acum lucrurile s-au mai schimbat si stau cu totul altfel. Obiceiul este un legamant facut intre doua sau mai multe persoane intre care nu exista un grad de rudenie. Acest obicei se practica de toate ramurile de varste inca din frageda pruncie.

     In aceasta zi se organizeaza "datul de-a suratul sau surata". In ritual are loc un juramant in care isi spun "surat/a pan' la moarte si fac schimb de vase pe care si le dau sde pomana impreuna cu pachetele aferente, pentru sufletele lor vii. Ieri fiind pomenirea mortilor.
Prin erfectuarea ritualului, "rudenia" era dovedita si oamenii mai capatau un membrul in neam, prin sprijinul material sau moral, fara a fi nevoie de un nou jurtamant, ci doar de schimbul acela de vase in Duminica Rusaliilor.

     Desi acum lumea de pe aceste meleaguri cunoaste acest obicei, traditia a inceput sa se piarda, desi mai e tinuta de unii localnici mai vasrsnici. Cei mai tineri care nu vreau sa se piarda acest rituali, sunt mai moderni si impasrt vase cu alti tineri pentru sufletele lor. 

     Traditia impartirii pentru sufletului celui viu nu sa pierdut, dar sa pierdut acel "surat saui surata". Consider ca ce e mai important nu sa pierdut, "suratul" era o ruda inventata pentru a le alunga din greutati neamului nostru romanesc, ca suntem o tara greu incercata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu