Stegarul in centrul jocului |
Se crede despre acest joc popular, ritual care se pastreaza timp de trei zile, pana la "Spargerea Calusului" ca poate sa vindece relele facute de Rusalii. Obiceiul are ecouri pagane, in epoca noastra moderna, nu cred ca mai crede nimeni, dar e atat de amuzant sa ne bucurasm de acest spectacol!
Vataful este conducatorul cetei de calusari, mai ales pentru executarea dansului si a comenzii fara greseala a dansului, dar intervine "Mutul", un personaj Arlehin, care da peste cap toata munca comandata de vataf si a cetei calusarilor. 'Geaba Vataful de Coada, ce detine o parte din secretele calusului, intervine, atunci cand adevaratul Vataf nu este prezent in dfans din anumite motive. Mutul intodeauna poarta in mana o sabie si in timpul jocului face tot ce isi doreste, sdcheme ilare, sperie copii sau femeile, spre amuzamentul locuitorilort si celor din imprejur. Barbatul care joaca rolul Mutului, trebuie sa aiva aptitudini inascute de ascrobat sau Clown. Desi comite toate acestea si ii dezorganizeaza, el este foarte respectat de Calusari dar si de public.
Stegarul poartă stindardul Călușului, de altfel principalul însemn al cetei. Steagul capătă valențe tămăduitoare, prin plantele care îi sunt atașate: usturoi verde, frunze de nuc si altele. Steagul trebuie să rămână vertical, în picioare, de la ridicarea lui până la spargerea Călușului. In interiorul horei prestata de calus, unde se joaca steagul ridicat, alaturi gazda aduce usturoi din gradina spre a fi jucat de calusari. Se spune ca acesta aduce noroc si ferirea ne necazuri, iar acesta in ziua urmatoare este purtat la brau de localnici.
Melodiile cântate alternează în funcție de necesitățile desfășurării dansului. Se spune ca lautarii nu fac parte din ceata si sunt platiti si angajati de vataf. Este un rol ce il joaca in care a angrenat si lautarii in timp ce incearca sa casatoreasca Mutul cu o fata din public si pana la urma un calusar ii joaca o farsa si se deghizeaza in mireasa.
La finalul jocului, toti copii, mici sau mari sunt prinsi in hora. In judetul Arges avem Calusari si datina o pastram din mos stramosi.
Poate multyi nu cred in acest ritual si ma numar si eu printre ei, dar nu te poti bucura daca nu incerci sa crezi. E un spectacol mirific ce avem parte anual si in cartierul Telesti. Pe aceasta cale multumim gazdelor ce ii aduc si ne bucura de prezenta lor.
Ceata condusa de Mut |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu