Invierea Domnului |
Cel mai raspandit obicei pentru masa de Paste este vopsirea ourilor rosii. Acestea spre deliciul copiilor care abia asteapta sa le ciocneasca.
Desi inainte nu se accepta ca ouale sa se vopseasca in alta culoare, culoarea rosie avand traditia Maicii Domnului, care a venit sa-si planga fiul rastignit pe cruce. Acesta a plans cu lacrimi de sange si a picurat pe ouale din cos, aflandu-se in josul crucii unde statea Iisus, traind intr-o epoca moderna, acum se vopsesc si in alte culori. Asta nu numai spre deliciul copiilor, Pastele ne aduce tuturor bucuria in suflete, cele patru taine divine: lumina, incredere si speranta.
In noaptea de Inviere, credinciosii sunt indreptati sa mearga la biserica pentru a aduce fiecare acasa lumina Sfanta pe care o scoate preotul din altar. Multi dintre noi o lasam celor plercati de pe aceasta lume., sa primeasca si ei binecuvasntarea Domnului prin acea lumina, cum am primito si avu-to in mana si noi.
In Romania toate famiile servesc la masa de Paste carne de miel sub diferite feluri si preparate. Cu totii ne bucuram, de la mic la mare.
Mielul este simbolul Mantuitorului Iisus, care a fost sacrificat pentru a salva omenirea.
Totusi intr-o epoca moderna aceasta sacrificare a mieilor nu cred ca este atat de necesara, desi mielul are o conotatie religioasa.
Preparatul dulce, ce poarta denumirea de Pasca sunt printre felurile preferate ale copiilor si o traditie pentru masa de Paste.
Care este traditia ta de Paste? Dar a micutului tau? In familia voastra se respecta traditiile romanesti specifice sarbatorii Invierii Domnului?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu