vineri, 26 aprilie 2019

# Tragedie de la Costesti ce nu o vom uita niciodata! - Un Paste in lacrimi in 1930!

     Incendiul de la bisericuta din lemn din Costesti, a fost un eveniment dramatic ce a avut loc pe 18 aprilie 1930 in localitatea noastra. Chiar in Vinerea Mare, cand tinerii cantau Prohodul, incendiul a izbucnit in biserica din sat de la un muc de lumanare, au murit 116 persoane, din care cei mai multi erau copii, elevi si studenti. Focul s-a extins in pod, unde se afla depozitul de lumanari si flacara a cuprins sita uscada si lespedea din care era construita arhitectura bisericutei.
     Se canta prohodul Domnului in Vinerea inainte de Pasti, in bisericuta de mici dimensiuni, unde membrii comunitatii se intalneau adesea pentru a-l Slavi pe Domnul. Inainte de iczbunirea incendiului, Preotul Visinescu avuse-se un semn pe care nu il baga in seama, atunci cand scapa cadelnita din mana. Copii erau inauntru impreuna cu cativa batrani, iar parintii erau afara. Incendiul se extinsa-se, dar usa de mici dimensiuni avea sa le faca probleme - se deschidea in interior. Atunci lumea se imbulzi gramada asupra ei sa se salveze, parca era blocata, rareori s-asu mai salvat! Degeaba parintii s-au straduit sa impinga usa ramasa blocata inutil de presiunea copiilor. Parintii tipau afara, victimile in interior. Era o zarva de nedescris in cateva cuvinte. A murit si preotul cu cantaretul. La Denie se afla si fiul preotului, de asemenea si el ars. Doar Sfanta Evanghelie a ramas intacta.
     Nelipsita in momentele grele ale tarii, Regina Maria a sosit si dansa la imormantarea comuna a celor arsi, insotita de Regele Mihai I, tanarul Rege avea pe atunci 9 ani. O adevarata #tragedie la Costesti cenu o vomuita niciodata! Un Paste in lacrimi in 1930!
     Pe locul bisericii arse a foast ridicata o piatra ce se afla srise numele tuturor locuitorilor care si-au pierdut viata in urma tragicului eveniment. 
     Au sosit ajutoare de la marile autoritati ale tarii si s-a zidit in centrul orasului catedrala Orasului Costesti, cu hramul Sfantul Ilie.
Catedrala Sfantul Ilie
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu