Se canta prohodul Domnului in Vinerea inainte de Pasti, in bisericuta de mici dimensiuni, unde membrii comunitatii se intalneau adesea pentru a-l Slavi pe Domnul. Inainte de iczbunirea incendiului, Preotul Visinescu avuse-se un semn pe care nu il baga in seama, atunci cand scapa cadelnita din mana. Copii erau inauntru impreuna cu cativa batrani, iar parintii erau afara. Incendiul se extinsa-se, dar usa de mici dimensiuni avea sa le faca probleme - se deschidea in interior. Atunci lumea se imbulzi gramada asupra ei sa se salveze, parca era blocata, rareori s-asu mai salvat! Degeaba parintii s-au straduit sa impinga usa ramasa blocata inutil de presiunea copiilor. Parintii tipau afara, victimile in interior. Era o zarva de nedescris in cateva cuvinte. A murit si preotul cu cantaretul. La Denie se afla si fiul preotului, de asemenea si el ars. Doar Sfanta Evanghelie a ramas intacta.
Nelipsita in momentele grele ale tarii, Regina Maria a sosit si dansa la imormantarea comuna a celor arsi, insotita de Regele Mihai I, tanarul Rege avea pe atunci 9 ani. O adevarata #tragedie la Costesti cenu o vomuita niciodata! Un Paste in lacrimi in 1930!
Pe locul bisericii arse a foast ridicata o piatra ce se afla srise numele tuturor locuitorilor care si-au pierdut viata in urma tragicului eveniment.
Au sosit ajutoare de la marile autoritati ale tarii si s-a zidit in centrul orasului catedrala Orasului Costesti, cu hramul Sfantul Ilie.
Catedrala Sfantul Ilie |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu