duminică, 30 aprilie 2017

1 Mai - semnificație originară

1 MAI. Putini români se mai gândesc la ziua de 1 Mai ca la Ziua Internationala a Muncii. 1 Mai a devenit ziua mersului la mare sau ziua iesitului la grătar. Anul acesta avem și sezon montan. Alegerile românilor sunt variate. Cheia este distracția. Semnificatia originala a acesteia a fost reducerea normei orare zilnice si a fost decretata de Congresul Internationalei Socialiste in 1889, fiind de atunci comemorata prin manifestatii muncitoresti. Usor, usor, aceasta a devenit sarbatoare muncii in aproape toate tarile din lume, iar aceste manifestatii au capatat amploare cand autoritatile au convenit cu sindicatele ca aceasta zi sa fie libera.
De ce Ziua Muncii? Ei bine, totul a pornit de la protestele muncitorilor din Chicago de la 1 mai 1986, când sute de protestatari au ieșit în stradă cerând reducerea normei de muncă la 8 ore, fără reducerea salariului. Poliția a intervenit și a fost un adevărat măcel.
În România Ziua Muncii, a fost sărbătorită în 1890. In perioada comunista, erau organizate manifestatii de amploare pe marile bulevarde, cand coloane de oameni ieseau in tinute festive si scandau lozinci in timp ce purtau pancarte.
Dupa 1990 aceste manifestatii propagandiste au fost minimalizate, deoarece noi roânii am asemuito ca pe o sărbătoare comunistă, insa, dupa cum cu stim, aceasta este o sărbătoare simbolică. Lumea inca se bucura de aceasta zi libera iesind la iarba verde la un gratar sau bucurandu-se de inceputul sezonului estival.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu