sâmbătă, 20 mai 2017

Târgul Moșilor de Vară

Odinioară târgurile sau iarmaroacele se organizau la sărbători religioase sau populare. Negustorii ținteau de bună seamă mai mult orașele, cu o populație mai mare și condiții mai bune pentru vânzare și cumpărare. De aici și denumirea de târg.
În preajma Moșilor de Vară se organizau târguri de vase de lut sau lemn, după cum spune tradiția. Astfel, în veacul al XV-lea, la București avea loc Târgul Cucului, numit așa findcă se ținea de Moșii de Primăvară, în preajma Blagoveșteniei, care popular se mai numea și Ziua Cucului. Așa se explică și actualul nume de Calea Moșilor al unei importante artere bucureștene care ne ducea odinioară la târgul organizat.
La târg, pe lângă negustorii care vindeau vase, se mai aflau și cei cu turtă dulce, baloane, limonadă, fracuri, decorațiuni și multe alte acareturi. Bineânțeles că nu lipseau fotografii ambulanți cu fotografii la minut.
Târgul Moșilor a fost un bâlci organizat anual la București, mai apoi l-au urmat și alte mari orașe. Îmi amintesc de cel din municipiul Pitești, județul Argeș, care se deschidea din câte rețin, cu 2 săptămâni înainte. Mă duceam anual cu părinții. De acolo, din Târgul din Vale, cum îl cunoștea tot județul, se aproviziona toată lumea, veneau chiar și din alte județe, din lipsă de magazine, ceea ce azi le găsim pe toate drumurile. Pe lângă vasele din lut și lemn, îmi amintesc că erau cărucioare de jucărie din lemn(care se împingea sau se trăgea), căluți din lemn și bineânțeles, nelipsitele turte dulci, ciubucuri, acadele, cocoșei din zahăr ars, baloane și multe alte minunății care încântau privirile copiilor. În niciun târg nu lipseau micii, berea și gogoșile. Mașini rar vedeai, numai căruțe cu caii dezlegați de la căruțe, care se adăpau. Parcă și acum simt mirosul ecologic de bălegar, gândindu-mă la acele momente... Totul s-a întâmplat până în anul 1989.
Zona etno - geografică și spirituală a Argeșului a păstrat o bogată zestre culturală, rod a înțelepciunii și activității creatoare a oamenilor de aici. Locuind într-un spațiu unde s-a născut mituri și legende, oamenii acestor meleaguri, păstrători de datini și obiceiuri au ținut aprinsă flacăra tradiției  și a meșteșugarilor.
Caracteristica esențial
ă culturii argeșene o constituie diversitatea creației artistice dezvoltate pe bază, izvorâtă din setea de frumos a celor ce și-au ctitorit viața pe acele plaiuri.
De asemeni și astăzi în Piața Primăriei Pitești are loc Târgul Moșilor de Vară. Găsiți adevărate „bijuterii„ făcute de meșterii populari, doar că am mai evoluat de la vase din lut și lemn la cele din ceramică și inox. Expun ceramiști din mai multe județe ale țării.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu