joi, 12 decembrie 2019

AMINTIRILE DIN COPILARIE-SARBATORILE DE IARNA

      Amintirile din copilarie  ne raman intiparite in minte, desi lasam ani buni in urma noastra.

      Daca ar fi sa-mi rememorez trecutul copilariei, tot blogul ar fi in exclusivitate despre perioada de la nastere pan la adolescenta si as fi un mic Ion Creanga. O sa ma limitez la perioada Sarbatorilor de Iarna 🎄, mult asteptatele sarbatori 🎉, bucuria 😂 noastra si farmecul iernii cu farmecul ei  minunat. 

     Cum ZIUA NATIONALA a Romaniei nu era sarbatorita pe 1 Decembrie, asa nici pe 6 Decembrie, de Asantul Nicolae, in Ajunul sarbatorii, Sfantul nu se transforma in Mosul care venea pe la ferestre si le lasa dulciuri la copii cuminti 👫.

     Amintiri ar fi multe, dar ce mi-a ramas intiparit in minte din luna decembrie, incepe de Ignat, pe 21 decembrie, cand era o traditie ca toata lumea din sat si nu numai, sa guice (taie) porcii 🐖. Era bucuria noastra, a copiilor, ca atunci veneau toate neamurile si noi copii eram cei mai rasfatati. Eram tare bucurosi. Simteam in sufletele o sastifactie sufleteasca greu de descris in cuvinte.

      Farmecul era atunci focul imens creat de paiele cu care era invelit porcul si parlitul sau. Cand se intorceau paiele cu furca noi intindeam manutele si ne dezghetam. Adoram 💓 sa inghetam doar pentru asta. Mai tarziu cand ne-am marit, cu tevile 💨 cu cabit le tineam deasupra focului si bubuiau 💣 de speriam toti cainii din sat. Chiote si voie buna. Bucuria noastra, a copiilor, era ca erau aproape de noi toti cei dragi acasa si ne indeplineau toate dorintele. Dupa ce se termina de parlit porcul 🐖, care cu paie dura mult mai mult, iarasi aveam o mare asteptare sa, incalicam pe porc 🐖, spuneam noi. Dupa ce se spala, se aseza un pres pe porc 🐖, un fel de patura, apoi mandrii nevoie mare stateam pe el 🐖calare. Pacat ca atunci nu aveam un aparat foto  sau telefon 📞sa imortalizam momentul! Cum porcul se taia pe spate si timpul pana actiunea ciopartirii 🐖 se finaliza, ne parea la nesfarsit, nu mai aveam rabdare si trageam de unde vedeam soriciul rupt. Iata de ce ne invarteam noi prin jurul porcului 🐖!

Pres tesut las razboi
     In zorii zilei de Ajun a Craciunului 🎄 ne pregateam traistutele pentru colindatul cu Mos Ajun. Pentru cine nu stie ce inseamna corect aceasta denumire, este un obiect confectionat din vari obiecte si se agatau de gat. Eu aveam de la un var roker una cu formatia ABBA. Ele adesea erau ornamentate 🔅, a mea avea formatia tesuta, ca atunci nu erau imprimate 🔯.

     Nu conta ca plecam la miezul noptii 🌒, pentru noi era o bucurie 😅  pe care o asteptam inca de la inceputul lunii . Aveam o senzatie de placere sa ne umplem traistutele cu merinde 🍏 si sa strigam (cantam) 🔍"Buna dimineata la Mos Ajun!" pe la ferestrele 💢oamenilor, nu mai conta ca suntem inghetati, sastifactia ne era garantata. Noi ne bucuram din lucruri marunte, dar care ne aducea bucurie in suflete. Acum totul s-a comercializat, pe cine mai bucura un covrig! Ne bucuram de ceaiul cald facut de strabunica dimineata  si ne imuia covrigi, munca noastra.

     In ziua urmatoare era Craciunul 🎄, Ziua Sfanta a Nasterii Mantuitorului. Bucurie mare 😅, bucate pe alese... Totusi cea mai mare bucurie era Magia Craciunului 🎄. Pe atunci Mos Craciun  inca nu se "nascuse", desi Mosul cu barba alba si mantie rosie venea, dar nu in Ajunul acestei sfinte zi 🎄.

     In sfarsit, seara mult asteptata intreg anul, ca era Noaptea dintre Ani 🌐 pentru noi conta mai putin, dar era seara in care eram plin de emotii si ne pregateam cu strictete, invatam poeziile  mai ceva ca pentru scoala . Era seara in care venea Mosul 🎅cu barba sura si uneori isi uita costumatia si i-si tragea peste el o suba pe dos si o caciula din aceea cu urechi si de fas, daca mai va amintiti. Pe atunci se numea Mos Gerila 🎅si venea in seara de Anul Nou.

     Pot sa spun ca Mos Gerila 🎅, spre deosebire de Mos Craciun , era mult mai bogat si venea cu sacul plin, nu ca acest Mos scartar 😂 care aduce cateva daruri 💐. Ar trebui sa se numeasca Mos Zgarca 😹.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Declarații de dragoste

     Pentru mine ești ca o ancoră,care o port mereu în inimă,eu aiurit, tu mai pământeană,dar amandoi pe aceeași undă.      Ești ca o carte ...