luni, 21 mai 2018

Pelerinajul continuua si ne abatem langa Targoviste - Manastire Viforata

                                                                  partea a - IV-a


     Din judetul Prahova, ne-am mutat Pelerinajul nostru in drum spre casa, prin zona Munteniei, sat Viforarata, comuna Aninoasa, judetul Dambovita, la 5 Km de municipiul Targoviste.
      Manastirea Viforata are o vedere din curtea interioara, cu pridvorul bisericii, chiliile si turnul clopotnita. Este o manastire ortodoxa de maici. Are doua hramuri, unul inchinat Basterii Maicii Domnului, praznuit pe 8 septembrie si al doilea, inchinat Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, praznuit pe data de 23 aprilie.
Dintre Icoanele incadrate in Catapeteasma Bisericii Manastirii Viforata, in partea dreapta salasuieste darul voievodului Leon Tomsa din anul 1631, o splendina pictura venetiana imbracata in argint aurit rerprezetand pe Sfantul Mucenic Gheorghe calare pe cal, omorand balaurul. In fata Icoanei se afla racla unde se pastreaza particele de sfinte moaste ale Sfantului Gheorghe, Sfantului Vasile si Sfantului Haralambie.


MĂRTURII DESPRE ICOANA FĂCĂTOARE DE

MINUNI A SFÂNTULUI GHEORGHE DE LA

MÂNĂSTIREA VIFORÂTA



         Minuni scrise nu s-au găsit, dar mărturie ne sunt credincioşii, chiar ei, care vin zilnic la mănăstire şi ne întreabă: 
        - „Unde se află icoana Sfântului Gheorghe, făcătoare de minuni?” 
        Din unele amintiri şi povestiri ale măicuţelor, aflăm că la această Icoană s-a tămăduit fiica boierului Leon Tomşa, pe nume Elena, care era bolnavă de epilepsie. 
        De asemenea, se spune cum noaptea tâlharii venind cu gând rău să fure icoanele mănăstirii, le-a apărut în faţă Sfântul Gheorghe. Ei crezând că este paznicul şi înfricoşându-se, au părăsit în mare grabă mănăstirea. Peste ani, când acei tâlhari şi-au dat seama de greşelile lor, au venit la mănăstire pentru a se căi şi mărturisi. Intrând în biserică şi văzând icoana făcătoare de minuni a Sfântului Gheorghe s-au spăimântat foarte tare si au zis: -„Acesta este paznicul care ne-a înfricoşat pe noi!” „Cu adevărat minunat este Dumnezeu întru sfinţii Săi…” 
         Tot o mărturie a fost când, în anul 1965, Muzeul de Istorie din Bucureşti a confiscat icoana Sfântului Gheorghe, dar brusc, inexplicabil, şefii muzeului s-au răzgândit şi au permis Maicii Arsenia Opriş, să o ia înapoi. 
        În zilele noastre mulţi dintre credincioşii care vin să se închine şi să se roage la Icoana Sfântului Gheorghe, având necazuri, greutăti şi probleme de ale vieţii de zi cu zi, pleacă uşuraţi, împăcaţi şi mulţumiţi sufleteşte, Sfântul Gheorghe le ajută!.. Ei singuri mărturisesc. Unii vin, şi cu lacrimi spun ajutorul primit de la Sfântul. 
        Icoana Sfântului Gheorghe ne îndeamnă la luptă împotriva răului si a păcatului, amintindu-ne că, de fapt, creştinul este un „ostaş” al lui Hristos, ce luptă mereu cu ispitele. Noi îi mulţumim lui Dumnezeu că ne-a dăruit această comoară de mult preţ şi aducem laudă Sfântului Mare Mucenic Gheorghe pentru ocrotirea şi sprijinul său şi ne rugăm: 
        „Ca un izbăvitor al celor robiţi şi celor săraci folositor, neputincioşilor doctor, creştinilor ajutător, Purtătorule de biruinţă, Sfinte Mare Mucenice Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.” (Troparul Sfântului Gheorghe)
-spicuiri de pe siteul manastirii Viforata-

     O curte impresionanta cu covoare de o verdeata autentica si presarata cu flori naturale. Gospodaria maicutelor este uimitoare si truda lor de apreciat.


Va urma

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Declarații de dragoste

     Pentru mine ești ca o ancoră,care o port mereu în inimă,eu aiurit, tu mai pământeană,dar amandoi pe aceeași undă.      Ești ca o carte ...