marți, 27 aprilie 2021

Costești, anul 1930

 Biserica arsă de la Costești/Argeș, din 1930.

Catedrala Sf. Ilie

La 18 aprilie, 1930, în vinerea mare, la denia de Prohodul Domnului, a ars din temelii. 116 persoane, în special tineri, au pierit in foc. Inițial au fost prerzente 200 de persoane, dar biserica fiind preas mică, s-a hotărât să rămână părinții și bumnicii afară.
Bisericuța de atunci, minusculă și facută din lemn și șiță. Biserica avea peste 200 de ani și cu ușa mică, de 1 m, cu deschizătura în interior, la fel ca toate bisericile din zona munteniei, de altfel. Ferestrele erau micuțe și ferecate cu drugi de metal. 
În timp ce preotul Dumitru Vișinescu cânta Prohodul, nu se mai înțelegea nimic și ca un semn, preotul scăpă cadelnița din mână. Dascălul a aprins o lumânare și o așeză în sfeșnic. Flacăra la început a crescut și a aprins o coroană din plastic ce stătătea deasupra sfeșnicului, Apoi o scânteie a sărit către podul, depozitul, de lumânări, de unde a fost un pas să se aprindă șița uscastă și tot lemnul din care erau construite bisericile atunci.
Oamenii s-au năpustit cu toții asuprta ușiței, că nu se putea numi ușă. Au murit aproape toți, până și fiul preotului impreună cu Dumitru Vișinescu și dascălul. Singurta care a ramas intactă
a fost Sfânta Evangelie.
Doamne, ce de tipete se auzeau din ambele părți, părimnții țipau de afară și ei se luptau cu focul în interior. Groaznic. Mi se face pielea de găină numai când îmi imaginez. 
Primarul de la Costesti a sunat la 26 de km salvarea la Pitesti, pe atunci Costești nu era un oraș. Salvarea a luat-o pe un drum greșit, și pânș a ajuns, totul era făcut scrum.
Tragedia de la Costeși a făcut înconjurul lumii. Au venit ajutoare din toată Europa. Regina Maria și principele Mihai (9 ani), au venit la înmormântarea celor dispăruți. Tot ei ne-au ajutat să ridicăm o nouă biserică, care astăzi se află în orașul Costești la rangul de Catedrală cu hramul de Sfântul Ilie.

Pe locul unde a ars bisericuța sa ridicat o piatră pe care scrie numele fiecărui decedat în parte și o troiță.
În fiecare luni, în a doua zi de Paști, corul de la Palatul Copiilor Costesti, conduși de Vasilescu Sofia.
Scriu în fiercare an despre această tragedie, pentru că o fac DIN SUFLET, sunt eu puțin mai patriot și îmi iubesc locurile natale. Important este să nu uităm ce s-a întâmplat și să ne rugăm pentru sufletele nevinovate care au pierit atunci.

     Sursa foto 2: https://costesti-ag.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Declarații de dragoste

     Pentru mine ești ca o ancoră,care o port mereu în inimă,eu aiurit, tu mai pământeană,dar amandoi pe aceeași undă.      Ești ca o carte ...