luni, 26 octombrie 2020

      In oraselul nostru, desi nu e unul prea mare, dupa afirmatiile unora, desi Orasul Costesti este un oras din sudul extrem al Judetului Arges si al Munteniei (zona der campie). Localitatea din Costesti (resedinta) are in componenta trei cartiere si cinci sate. In realitate orasul are o populatie de 10.375 de locuitori. Toata lumea spune ca este un oras mic pentru ca central, unde sunt magazine si blocuri e mult mai inferior. Mai ale acum, de cand industriile ne-au "murit" sau ne-au "fost omorate" 😐


     De 8 ani incoace, actualul Primar ne obisnuise cu evenimentele anuale orasenesti.
Nu are rost sa le numesc aici, datorita acestei Pandemii de tot rahatul cu totii am avut de suferit la acest capitol 😑. In afara locuitorilor Orasului Costesti, ne onorau cu prezenta si cetatenii din imprejurimile localitatii.


     Pe Blogul lui Ady se gasesc mai mult povestile mele personale (ma numesc Adrian). Nu stiu ceilati (dar sunt sigur ca nu sunt singurul), dar eu am suferit groaznic la acest capitol 😒, in afara faptului ca am si un hoby sa filmez evenimentele. Avand filmulete si pentru ca pe contul de Facebook se pierdeau, mi-am creeat propiul canal de YoutuBe https://www.youtube.com/. Cu trecerea timpului nu pot spune ca nu mai ma incanta, dar nu mai fac sacrificiul sa plec inca de la nimiez, pe arsita caniculara, sa prind o parada a costumelor populare sau o formatie adusa de peste granita.



     Am decis sa scriu despre aceasta lipsa a evenimentelor din cauza restrictiilor Starii de Alerta, acum la final de an, deoarece in ajunul lui Sfantul Dumitru, in seara de 25 - 26 octombrie la Costesti, in judetul Arges, ca si in alte zone ale tarii, are loc Focul lui Sumedru, o serbare campeneasca cu muzica, mancare, chef si voie buna alasturi de un foc ca de tabara), la care se aprind lemne si cetina.


     Este o sarbatoare traditionala care simbolizeaza moartea zeului naturii sau a vegetatiei. Se crede in popor ca "Dumnezeu incuie pamantul", ceea ce inseamna ca incepe sa se raceasca, pregatindu-se perioada de iarna.


     Inainte tinerii se strangeau pe un deal inalt al satului in jurului focului de lemne si cetina. In mijlocul acestui foc se pune o tulpina de brad. Acest lucru semnifica ca moare si apoi renaste. 



     Astazi sarbatoarea are loc pe o pasune sau un camp, un adevarat festin, sarbatoare campeneasca, unde toti cetatenii parca ne cunoastem de o viata. Tinerii au inceput sa se rareasca la acest eveniment (ma refer la adolescenti). Cu totii ne strangem in jurul acestui foc sa-l admiram si parca ne incarcam sufletele de bucurie si noi cei aflati la maturitate, admirandu-l.. E romantic mai ales cuplu 💘



     Cel mai mult ma bucura prezenta prezenta copilasilor la acest traditional eveniment traditional. In ei ne punem baza pentru a duce mai departe traditia la Costesti!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Declarații de dragoste

     Pentru mine ești ca o ancoră,care o port mereu în inimă,eu aiurit, tu mai pământeană,dar amandoi pe aceeași undă.      Ești ca o carte ...