miercuri, 13 decembrie 2017

Pomul vietii

Avand o pagina despre traditii, Traditii Stramosesti, pe Facebook, cu ocazia pasiunii mele pentru traditii. De data aceasta am vrut sa aflu legatura intre pomul de Craciun si crestinism. Iata ce am aflat:

Se spune despre brad ca el ramane mereu verde, simbolizandu-l astfel pe Hristos, mereu viu. Bradul verde de Craciun ne aminteste de pomul vietii.
Despre obiceiul bradului de Craciun nu se stie de unde a luat amploare, de banuieste ca de la popoarele germanice, apoi el a devenit o traditie crestina.
In Romania pomul de Craciun a fost impodobit pentru prima data la palatul regelui Carol I de Hohenzollern, in anul 1866, iar de atunci romanii au preluat aceasta traditie.
Bradul de Craciun era impodobit cu fructe, dulciuri, apoi, mai recent cu ghirlande, instalatii cu leduri, globulete, si beteala.
Exista obiceiul ca in varful bradului sa se puna o stea, simbol al stelei de la Betleem. Despre aceasta stea se spune ca aduce credinta si implinirea dorintelor.
Se stie despre Craciun ca este sarbatoarea nasterii Domnului Isus Hristos, o sarbatoare a linistii sufletesti, a pacii si a cadourilor. Craciunul este o sarbatoare plina de lumina si de credinta a simbolurilor.
Sarbatoarea nasterii domnului, intodeauna fost o zi plina de credinta si de bucurie a crestinilor, dar mai ales pentru copii care asteapta cu bucurie momentul impodobirii pomului de Craciun sau zilele in care merg la colindat, primind in schimb bani si daruri. Totodata, se obisnuieste la crestini ca in ziua de Craciun, sa se mearga la biserica, iar dupa masa sa o petreaca in sanul familiei.
Bradul de Crăciun este o tradiție oarecum recentă în România, dar este cel mai îndrăgit obicei al sărbătoriilor de iarnă, datorită simbolurilor care i se asociază, și anume: dragoste, bucurie, fericire, împlinire, speranță, viață, sănătate, magie…!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Declarații de dragoste

     Pentru mine ești ca o ancoră,care o port mereu în inimă,eu aiurit, tu mai pământeană,dar amandoi pe aceeași undă.      Ești ca o carte ...