Sfantul Nicolae - Mos Nicolae

E inceput de iarna. Copii isi pun grijulii ghetutele sau cizmulitele pe la ferestrele, ale caror geamuri sunt incarcate cu fulgi de gheata, nu inainte de a le freca si lustrui cu grija. Toate aceste lucruri in asteptarea unui Mos foarte generos, ce-si face prezenta in Ajunul lui Sfantul Nicolae si care le umple copiilor cuminti cizmulitele cu dulciuri, numit mitologic, Mos Nicolae. Numele sau se indentifica cu Sfantul Nicolae, care a fost o persoana reala, el era instarit material.
O fata avea tatal bolnav, ea se intreba cum sa faca rost de bani pentru tratamentul parintelui sau iubit, astfel a decis sa-si taie parul. Zicea ca la ce folos sa aiva o podoaba frumoasa, daca taicutul sau nu este sanatos. Preotul care o confensa, care era chiar Sfantul Nicolae i-a pus o punguta de galbeni la fereastra chiar in ziua nuntii ei. Decise-se sa slujeasca in acel satuc.
De atunci ne-a ramas obiceiul, ca atunci cand primim un ajutor neasteptat, sa spunem ca a fost din partea lui Mos Nicolase. El vine pe neasteptate.

Comentarii

Postări populare