Prima zi de toamnă

A sosit prima zi de toamnă. Luna septembrie, popular se numește Răpciune. Toamna a sosit din punct de vedere calendaristic. Soarele încă își mai face loc pe albastrul cerului și ne încălzește. Sunt ultimele sale raze mai sprintene. Este luna cea mai importantă pentru cei care au trudit pământul, acum fiind culese roadele muncii de peste an. În folclor se spune că „toamna se numără bobocii”, se văd roadele muncii oamenilor de-a lungul întregului an și acum, toamna, se vede recolta, animalele, ceea ce e fructul unui întreg an de zile. Este cunoscut faptul că în agricultură pe parcusul anului până toamna mai sunt și pierderi.
Deși m-am născut primăvara (10 aprilie), toamna este anotimpul meu preferat. Serile se lasă răcoarea mai devreme, nopțile sunt reci, iar diminețile răcoroase. Spre a doua parte a zilei razele soarelui ne străpung și ne toropesc de căldura lor.
Echinocțiul de toamnă are loc pe 23 septembrie (la debut de toamnă). După această dată a lunii, orele de lumină din zi vor începe să scadă, îână la solstițiul de iarnă (21 decembrie). După data de 23 septembrie putem spune că e toamnă și din punct de vedere astro
nomic.

Comentarii

Postări populare