duminică, 7 mai 2017

Cuca Măcăi - Până-n popas, la stânga!

Poți să fi fost prin toată lumea, să fi traversat Antlanticul... dacă n-ai fost la Cuca Măcăi, n-ai priceput nimic, doar vorbești în necunoștiință de cauză.
Când auzi populara sintagmă de „Cuca Măcăi” sau că te înțelegi ca la „Cuca  Măcăi” te gândești involuntar la o ipotetică așezare undeva pe fundul sau la capătul pământului, la „dracu-n praznic”, cum spun românii.
Locul chiar există. Cum vii pe Dealul Negru, pe șoseaua ce leagă Pitești-ul de Râmnicul Vâlcea, exact înainte cu popasul cu celebrii mici de la Dedulești, se face un drum la stânga. Șerpuiești câțiva kilometri și dai de Cuca, comuna argeșeană care deține satul Măcăi. Localitate intrată cam de un secol în folclorul nostru.
De unde și până urmă „Cuca Macai”? S-a încercat unificarea lor încă din 1897! Până în 1937 s-au unit și despărțit de nouă ori. Măcăii erau nemulțumiți că ei erau avuți ți cei din Cuca săraci. Spuneau că-ți pierd identitatea. Abia in 1937 prin Decret Regal, s-a pus capăt vrajbei. De atunci eticheta și a ieșit vorba: „Ce bă nu înelegi, parcă ai fi la Cuca Măcăi!”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Declarații de dragoste

     Pentru mine ești ca o ancoră,care o port mereu în inimă,eu aiurit, tu mai pământeană,dar amandoi pe aceeași undă.      Ești ca o carte ...