Agricultura românească e pe moarte!

În perioada de când am aderat la UE (1 ianuarie 2007), Fermierii au constatat că au mai puțin teren agrar și mai puține animale, doar caprele mai domină. Producătorii se confruntă cu asemenea problerme ca și acum 10 ani din lipsa sistemelor de irigații.
De câți-va ani oamenii lasă terenurile nemuncite. Cu toții spun că celor tineri nu le mai place munca. În realitate duc lipsă de finanare și din buzunasrul propiu nu fac față. Toamna, când vine vremea recoltatului, nu se mai scoate producție în cantitate masivă, comparativ cu cât se investește în pământ. Într-o afacere trebuie să scoți mai mult decât investiția. În agricultură abia se obține sămânța semănată. Și când te gândești că în perioada Epocii de Aur! Atunci aveam și instalașii de irigat pretutindeni. Acum asociațiile jecmănesc micii agricultori.
Piața românească de legume și fructe este aproape inexistentă. O ramură pe cale de dispariție în România. Deși mai putem vedea oaeni în piață ce vând marfă produsă în grădini ori solarii, ei sunt intermediari ce păcălesc țăranul de pe câmp, cărora le cumpără legumele pe câți-va zei de bani, iar ei măresc prețul de douăzeci de ori.
Sistemele de irigații nu mai există de mai bine de douăzeci de ani. Agricultura românească e pe moarte!

Comentarii

Postări populare