luni, 28 august 2017

Mănăstirile din România

Mănăstirile din România ne aduc o pace interioară... Pe lângă Biserica Mare, care ne este hrană spirituală, picturile artistice aplicate pe zidurile ce datează de secole vechime, de pe timpul marilor Domnitori ai Țării Românești și amplasarea așezământului, ne aduc o oază de liniște.
În general mănăstirile au în curtea interioară o biserică sau troiță unde enoriașii se pot ruga și închina tuturor sfinților, în special icoanelor făcătoare de minuni și moaștelor. Acest așezământ se află în grija măicuțelor sau a călugărilor care trăiesc după anumite reguli. Din jur împrejur se găsesc chiliile în care locuiesc și îngrijesc casa Domnului și pentru găznuirea credincioșilor care se retrag aici pentru a medita. Alături se găsește sala de mese, o locație impresionantă și lungă, fiind îmbinată cu bucătăria în capătul sălii. Alături de pacea interioară care este simțită în suflet/e, se alătură și peisajul, zona rustică în care este amplasată mănăstirea, între falnicii munți și brazi sau anini (arbori care cresc înalți și drepți) ai patriei, la altitudini înalte. De aceea se urcă pe drumuri forestiere către mănăstire, uneori și pe jos. Un așezământ pusnic, e viața aleasă de cei care trăiesc aici, la mănăstire, călugări sau maici. În curtea mănăstirii, florile sădite ne fac să ne pierdem în peisajul multicolor ce ne îmbie cu hrana spirituală.
Domnul se găsește în biserică, fie ea și în miniatură (o troiță), în natură, în fiecare din noi. Pe Domnul îl purtăm în suflet. Și ca o părere personală, spune mulți că nu trebuie să mergem la biserică, ne putem ruga oriunde și au dreptate, Domnul este cu noi pretutindeni, dar biserica te încarcă spiritual, e ca și cum ți-ai reâncărca bateria.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Declarații de dragoste

     Pentru mine ești ca o ancoră,care o port mereu în inimă,eu aiurit, tu mai pământeană,dar amandoi pe aceeași undă.      Ești ca o carte ...