Focul lui Sumedru

Focul lui Sumedru sau Focul lui Sânmedru este o tradiție pastorească ce datează de mii de ani. În ajunul Sfântului Dumitru, apărătorul păstorilor, seara de 25 spre 26 octombrie se aprinde un foc mare (ca cel de tabără), iar sătenii se strâng de la mic la mare în jurul lui. Obiceiul se mai păstrează în din județul Argeș, Olt, Dâmbovița și Brașov.
Pe vremuri, focurile se făceau pe dealuri pentru a fi observate de la distanță. În foc se punea și un trunchi de copac ca simbol al zeului care moare și renaște în fiecare an. În zilele noastre, pe lânga crengi imense se pune cetină de brad și cauciucuri să întețească focul.
Sărbătoarea are o origine precreștină, focul are un rol protector. Peste foc sărind tineri și copii pentru purificarea lor și alungarea spiritelor rele. Eu aș asemăna simbolul acestei sărbători cu ale Halowenului la americani.
Focul lui Sumedru are loc în seara de 25 octombrie, înaintea sărbătorii Sfântului Dumitru.
În jurul focului va fi o întreagă sărbătoare câmpenească, o ambianță plăcută, unde se poate găsi mâncare și băutură din belșug, va fi chef, muzică și voie bună. Vor bate pasul tradițional cel mai cunoscut dans popular românesc, ansamblul de călușari din zona respectivă.
De cinci ediții se organizează și la noi în orașul Costești, județul Argeș, această tradiție în jurul focului lui Sumedru. Festivitatea păstorească are loc pe stadionul central. În Costești avem Ansamblul Mugurelul care ne încântă cu dansurile sale, originale din cartierul Zorile.
Este un ceremonial de toamnă care simbolizează înoirea timpului calendaristic și alungarea spiritelor rele. Este un eveniment prin care se marchează sfârșitul anului agricol.

Comentarii

Postări populare